Skip to main content

Begrippen

Burgers zijn trendy en happening. Het is dan ook niet voor niets dat er telkens nieuwe burgertenten de grond uit groeien. Het is dan ook wel logisch om burgerlingo te begrijpen en te spreken. Hieronder hebben we een aantal begrippen onder elkaar gezet zodat je weet waarover gesproken word.

Bun Een type broodje dat specifiek wordt gebruikt om hamburgers te serveren. Het is een zacht en luchtig broodje dat vaak rond van vorm is en gesneden wordt om de boven- en onderkant van de hamburger te vormen. Traditioneel worden hamburger buns wit van kleur gebruikt, maar tegenwoordig zie je ook varianten zoals volkoren, sesamzaadjes of brioche buns, die verschillende smaken en texturen toevoegen aan de hamburger.
Crinkle-sliced Crinkle-cut fries zijn frietjes die zijn gesneden met een speciale kartelrand die een karakteristiek ribbelig patroon aan de zijkanten van de frietjes creƫert.
Kimchi
Kimchi is gefermenteerde kool. Oorspronkelijk een traditioneel Koreaans gerecht, maar het heeft inmiddels meerdere toepassingen.
Loaded fries Loaded fries zijn een variant op traditionele frietjes waarbij ze rijkelijk worden belegd met verschillende toppings en sauzen. Het idee achter loaded fries is om de frietjes te transformeren in een volledige maaltijd of een heerlijk snackgerecht.
MRIJ MRIJ staat voor “Maas-Rijn-IJssel,” een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio tussen de Maas, de Rijn en de IJssel in Nederland. MRIJ-vlees staat bekend om zijn kwaliteit, smaak en malsheid. Het vlees van MRIJ-runderen wordt gewaardeerd om zijn goede marmering, wat zorgt voor een sappige en malse textuur.
Patty Een patty is het hamburgervlees zelf. Patties worden meestal gekruid en op smaak gebracht met verschillende kruiden, specerijen en andere ingrediƫnten om de gewenste smaak te bereiken. Ze kunnen worden gebakken, gegrild, gebakken of gefrituurd, afhankelijk van de gewenste textuur en smaak.
Smashburger Een smashburger is een specifiek type hamburger dat wordt bereid door een gehaktbal plat te drukken en stevig op een hete bakplaat of grill te drukken, waardoor het vlees plat wordt geplet. Hierdoor ontstaat een dunne, knapperige korst aan de buitenkant van de burger, terwijl de binnenkant sappig en smaakvol blijft. Het proces van het “smashen” van de burger gebeurt meestal direct nadat de gehaktbal op de hete plaat is geplaatst. Een zware spatel of speciale smashburger-tool wordt gebruikt om het gehakt snel en gelijkmatig plat te drukken. Door de druk en het contact met de hete oppervlakte karamelliseert het vlees snel waardoor een knapperige korst ontstaat.