Skip to main content

Burger Begrippen

Weet jij de verschillende burger begrippen?
Tegenwoordig ontkom je niet aan bepaalde burger begrippen omdat burgers trendy en happening zijn. Het is dan ook niet voor niets dat er telkens nieuwe burgertenten de grond uit groeien. Het is dan ook wel logisch om burgerlingo te begrijpen en te spreken. Hieronder hebben we een aantal burger begrippen onder elkaar gezet zodat je weet waarover gesproken word.

Je kunt de burger begrippen uitklappen om de beschrijving te lezen

Brioche

Brioche is een Frans brood dat met meel, eieren, melk en boter wordt bereidt. Soms wordt er ook een beetje suiker toegevoegd. Deze broodjes hebben een luchtige en romige structuur en een licht zoetige smaak. Veel tenten geven de voorkeur om een brioche te gebruiken als bun.

Bun

Een type broodje dat specifiek wordt gebruikt om hamburgers te serveren. Het is een zacht en luchtig broodje dat vaak rond van vorm is en gesneden wordt om de boven- en onderkant van de hamburger te vormen. Traditioneel worden hamburger buns wit van kleur gebruikt, maar tegenwoordig zie je ook varianten zoals volkoren, sesamzaadjes of brioche buns, die verschillende smaken en texturen toevoegen aan de hamburger.

Crinkle-sliced

Crinkle-cut fries zijn frietjes die zijn gesneden met een speciale kartelrand die een karakteristiek ribbelig patroon aan de zijkanten van de frietjes creëert.

Kimchi

Kimchi is gefermenteerde kool. Oorspronkelijk een traditioneel Koreaans gerecht, maar het heeft inmiddels meerdere toepassingen.

Loaded fries

Loaded fries zijn een variant op traditionele frietjes waarbij ze rijkelijk worden belegd met verschillende toppings en sauzen. Het idee achter loaded fries is om de frietjes te transformeren in een volledige maaltijd of een heerlijk snackgerecht.

MRIJ

MRIJ staat voor “Maas-Rijn-IJssel,” een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio tussen de Maas, de Rijn en de IJssel in Nederland. MRIJ-vlees staat bekend om zijn kwaliteit, smaak en malsheid. Het vlees van MRIJ-runderen wordt gewaardeerd om zijn goede marmering, wat zorgt voor een sappige en malse textuur.

Luie friet

Luie friet wordt gesneden uit ongeschilde aardappels en zijn vaak wat dikker en ongelijker dan gewone friet. Deze friet is smaakvol en lekker knapperig door de schil die er nog op zit. Ook bevatten aardappelschillen vezels en vitamines.

Maillard reactie

De Maillard reactie is vernoemd naar De Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard (1878 – 1936). Hij ontdekte in 1912 de serie chemische reacties tussen suikers en aminozuren, die onder invloed van warmte geur, kleur en smaak aan voedingsmiddelen geeft. De Maillard reactie is dus een chemische reactie waarbij aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, reageren met suikers en er honderden nieuwe geur-, kleur- en smaakstoffen ontstaan. Deze stoffen zorgen voor de umami smaak van bouillon, de heerlijke geur van versgebakken brood en geven kleur tijdens het bakken. Niet in je pan op het vuur, ook tijdens fermentatie en rijping speelt de Maillard reactie een rol.

Patty

Een patty is het hamburgervlees zelf. Patties worden meestal gekruid en op smaak gebracht met verschillende kruiden, specerijen en andere ingrediënten om de gewenste smaak te bereiken. Ze kunnen worden gebakken, gegrild, gebakken of gefrituurd, afhankelijk van de gewenste textuur en smaak.

Potato bun

Bij een potato bun wordt een deel van het meel vervangen door aardappels, aardappelpuree of aardappelmeel. De potato bun heeft veel weg van een brioche. Ze zijn lekker licht en luchtig en iets minder zoet dan brioche.

Smashburger

Een smashburger is een specifiek type hamburger dat wordt bereid door een gehaktbal plat te drukken en stevig op een hete bakplaat of grill te drukken, waardoor het vlees plat wordt geplet. Hierdoor ontstaat een dunne, knapperige korst aan de buitenkant van de burger, terwijl de binnenkant sappig en smaakvol blijft. Het proces van het “smashen” van de burger gebeurt meestal direct nadat de gehaktbal op de hete plaat is geplaatst. Een zware spatel of speciale smashburger-tool wordt gebruikt om het gehakt snel en gelijkmatig plat te drukken. Door de druk en het contact met de hete oppervlakte karamelliseert het vlees snel waardoor een knapperige korst ontstaat.

Best burgers in Amsterdam

Wij weten waar je de beste burgers vindt. Check ons overzicht voor de beste burgers in Amsterdam.

© 2025 The Burger Boys

Design by Irvsplace