Skip to main content
Burger BeoordelingenBurgertenten-CentrumSmashed Burger

Maijard Smashburgers (Rozengracht) | Bonjour BurgerBoys

The BurgerBoys

Bezoeken:

Maijard Smashburgers (Rozengracht)

Rozengracht 9

Eens in de zoveel tijd komen er dingen op je pad waarvan je weet dat je daar iets mee moet doen. The Beef Chief was dat voor onze reviews. We zien momenteel veel berichten vanuit foodbloggers komen over Maijard Smashburgers. Deze schijnt the next best thing te zijn. Wij van The BurgerBoys kunnen dan niet achterblijven want wie weet: kan Maijard Smashburgers deze ‘social media influence’ reputatie waarmaken en een 1e plek in onze lijst overnemen?

Smashburgers, wat zijn dat eigenlijk? Natuurlijk is het iets Amerikaans en werd vroeger op straat gemaakt. Het is dan ook niks meer dan een bal vlees op een hete plaat gooien en deze met een spatel zo plat mogelijk drukken. Op deze manier karamelliseert de burger in zijn eigen vet. Maijard is dan weer afgeleid van de Maillard-reactie. De Maillard-reactie is een belangrijk onderdeel van het bereiden van hamburgers, omdat het bijdraagt aan de smaak en textuur van het vlees. Het is een chemische reactie die optreedt wanneer aminozuren en reducerende suikers in het vlees worden verwarmd en geoxideerd. Het resultaat is een bruine, knapperige korst die de smaak van het vlees versterkt.

Burger & Fries @ Maijard smashburger
Entree van Maijard smashburgers

Locatie Maijard Smashburgers

Afstand

Maijard Smashburgers zit aan de Rozengracht. Op zich kan je dit lopend doen, daar ben je dan ongeveer 20 minuten voor onderweg. Mocht je de tram vanaf Centraal Station nemen dan moet je instappen in de 13 of 17 en uitstappen bij halte Westermarkt. Dit ritje zal ongeveer 10 minuten duren.

Omgeving

De Rozengracht ligt pal naast het Anne Frank Monument en de Westerkerk. En dus ook vlakbij het Anne Frank Huis. De omgeving is dus behoorlijk druk en toeristisch te noemen.

Sfeer

Maijard Smashburgers is niet al te groot. Binnen is er in ieder geval genoeg ruimte om te kunnen zitten. Dat kan voorin of achterin de zaak waar je ook nog eens naar beneden kan. Er is zelfs mogelijkheid tot een klein terras. Ze zijn redelijk trendy en hip en dat is ook te merken aan de aankleding, die is vooral strak maar wel leuk. Wat gelijk opvalt is de open keuken en de plek waar de burgers voorbereid worden. Je kan alles zien en meemaken. Maijard richt zich erg op social media zoals Instagram. Dat is te merken aan de Insta-teller die ze hebben staan. Deze vorm van Insta-geilerij, of Instageil, werkt voor hun en is dan ook echt hun Unique Selling Point. De meeste klanten die ze krijgen komen ook vanuit social media bij hun langs.

Slimmefik en Diablo @ Maijard smashburgers
Let's get smashed @ Maijard smashburgers
Instafamous @ Maijard smashburger
Irv @ Maijard smashburger

Keuzemogelijkheden Maijard Smashburgers

Bier

Er is bier aanwezig bij Maijard Smashburgers. Ze hebben zelfs hun eigen bier, een Citrus Lager in samenwerking met Jopen.

Burgers

Keuze is er niet, er staat maar 1 burger op het menu:
Beef Smashburger – Doublepatty dryaged dairycow ( van Nederlands rundvlees) op een potatobun met secretsauce, ijsbergsla, huisgemaakte augurk en hollandse cheddar.

Mocht je meer dan een dubbele burger willen kan je ook nog kiezen voor extra patties.  Daar betaal je dan €3 euro extra per patty voor.

Ga naar Maijard smashburgers Instagram
voorgevel @ Maijard smashburgers
Burger @ Maijard smashburger

De Burger van Maijard Smashburgers

Op papier een makkelijke aangezien we allemaal dezelfde burger hadden. Door de open keuken konden we alles goed in de gaten houden. Daar vielen wel enkele dingen op. De burgers werden goed en aandachtig platgemaakt. De broodjes zijn potatobuns, aardappelbroodjes, en voor ons dan ook nieuw want die hebben we nog niet eerder gehad. Potatobuns lijken nog het meest op een brioche: wit, fluffy en licht maar dan minder zoet. De broodjes werden nog eens door een broodjesgrill gehaald zodat deze net iets steviger werden. Bij het uitserveren naar de inpak toe duurde het echter voor onze begrippen te lang.

Onze burgers lagen zo’n 10 minuten te wachten totdat deze ingepakt werden. Hierdoor waren onze burgers uiteindelijk lauw tot koud, erg jammer. Aan het inpakken word ook nog de nodige aandacht besteed. Het word op een dusdanig nette manier gedaan dat dit gemiddeld 2 minuten per burger duurt. We kregen dus dubbele patties die goed platgemaakt waren, de smaak hiervan was goed en het vlees was redelijk juicy. Echter vanwege de grote potatobun was er een mismatch in verhouding brood tot vlees. De potatobun was gewoonweg te groot voor de patties waardoor deze nogal overheerste dus een iets kleiner broodje is wel aan te raden. Zo komt het vlees meer tot zijn recht wat ook weer ten goede van de smaak komt. De smaak van de cheddar overheerste in dit geval ook waardoor de goede smaak van de burger wegviel. Wat uiteindelijk een behoorlijke tegenvaller voor ons bleek te zijn was dat onze burgers koudlauw bij ons aankwamen. Dat is toch iets wat je je als burgertent richting je klanten niet kan permitteren. Iets minder tijd steken in randzaken en nog meer richten op kwaliteit. We moeten ze het wel nageven dat er voor elk proces in de bereiding iemand zijn eigen taak en verantwoordelijkheid had.

Maar we zien veel potentieel als al deze factoren samen gunstig uitpakken. Dan wordt dit echte een topper. Maar zoals alle foodbloggers momenteel lyrisch zijn over de burgers van Maijard Smashburgers zijn wij dat op dit moment nog niet. Eerst even alle kinks uit de kabel halen.

Bekijk andere burger reviews

De Frietjes van Maijard Smashburgers

Geen friet deze keer want die hebben ze niet bij Maijard Smashburgers. Wel hebben ze loaded smashed potatoes. Deze zijn bereid in brownbutter met knoflookkruiden, geraspte oude kaas, bieslook, lemonconfit en secretsauce.

Helaas geen keuze tussen friet en mashed potatoes, misschien iets om te overwegen gezien sommige mensen meer een voorkeur voor friet hebben. Voor ons geen probleem, wij zijn juist een voorstander voor alles niet standaardfriet. Maar ook hier een aantal aanmerkingen. Voor het uitserveren werd de oude kaas vanuit een stuk geraspt door de medewerker. Het was dan ook jammer om te zien dat die medewerker zo nu en dan een stukje geraspte kaas aan het meepikken was. Ook de friet kwam koudlauw bij ons aan. De hoeveelheid had ook iets meer gekund. En die rare vorkjes….die hoeven ook niet. We vonden dat de potatoes een beetje vreemde smaak had maar dat komt door het gebruik van de lemonconfit, daar moet je ook van houden.

Friet @ Maijard smashburger

Beoordeling van Maijard Smashburgers

Pluspunten

  • Uniek concept

  • Er word aandacht besteed aan alle processen

Algehele beoordeling

Irv: 7,3
Diablo: 8
Slimmefik: 7,7

Minpunten

  • Koud geserveerde burger

  • Inpakken duurt te lang -> ruim 2 minuten

  • Esthetiek is belangrijker dan kwaliteit

  • Onze burgers lagen 10 minuten te wachten totdat deze ingepakt werden

  • Efficiëntie/procesoptimalisatie

Maijard Smashburgers is ontstaan door 3 vrienden met een gedeelde passie. Het gerucht gaat dat ze dagelijks maar 250 burgers maken om zo de kwaliteit van hun product te garanderen. In deze moderne, veranderde tijd pakken zij de social media hype helemaal op en maken zij daar hun eigen ding van. Het werkt want he, zo zijn wij ook bij hun terecht gekomen. Maar voldoet de hype aan de verwachtingen? Helaas nog niet maar de potentie is er. Als ze zich gaan richten op wat verbeterpunten dan weten we zeker dat ze het in zich hebben om de, bijna, beste van Amsterdam te worden.

Bekijk andere burger reviews